2014. máj 24.

A legvagányabb csajbringa MTB versenyekre!

írta: Kuntár Bence
A legvagányabb csajbringa MTB versenyekre!

A profi bringások kerékpárjait alaposan szemügyre véve mindig találunk pár érdekességet. Személyre szabott kiegészítőket, egyedi alkatrészeket, különleges fényezést. Sokszor csak szakértő szemnek is nehezen észrevehető apróságokról van szó, de néha elgurul a gyógyszer és teljesen egyedi igények szerint épül a gép. Egy ilyenbe futottam bele az internetet böngészve és leesett az állam!

kona-raijin-karla-stepanova-1.jpg

Az álombringa tulajdonosa egy cseh hölgy, Karla Štěpánová. Elmondása szerint jó pár évet lehúzott alumínium és karbon vázas kerékpárok nyergében, de amint lehetősége adódott titán vázat használni, nem habozott. Kona támogatottként kézenfekvő választás volt a Raijin modell, amit a szakmában jó hírnévnek örvendő Lynskey készít 3% alumíniumot, 2,5% vanádiumot és 94,5% tiszta titánt tartalmazó ötvözetű csövekből. A 29”-es kerekeket fogadó váz tömege 18”-es méretben 1800 gramm környékén alakul, ami bár közel duplája a legkönnyebb szénszálas vázaknak, de a gyártó nyugodt szívvel ad rá élettartam garanciát és menetkomfortban valamint hajtás irányú merevségben is felveszi a versenyt a karbon modellekkel. A csúszópapucsos kialakításnak köszönhetően akár egysebességessé is alakítható külön külső láncfeszítő nélkül.

imgfa09c911569229260898e86d4e6985ca.jpg

Ha már titán váz, a felszereltség sem lehet hétköznapi. A kormányról zárható Fox villa még teljesen átlagos, bár nem átmenő tengelyes, mint az napjainkba megszokott, de a Wolf Tooth lánctányérral és lánckeréksor tuninggal egytányérossá alakított 1X10-es hajtásrendszer már megér egy pillantást. Elöl a fogak kialakításából adódóan nincs szükség láncterelőre, míg hátul a 11-36-os XTR sor lett kibővítve egy 42-es lánckerékkel, a 17-es kárára. A váltást sem holmi bowdenes váltó végzi, hanem egy elektromos Ultegra, amit az alapból, országútiknál mászáshoz ajánlott kiegészítő kapcsolók vezérelnek. Az akkumulátor nem látszik, valószínűleg a nyeregcsőben kapott helyet, figyelembe véve az MTB igénybevételt talán ez a legjobb választás.

kona-raijin-karla-stepanova-wolftooth.jpg

A Rotor hajtókar, a Chris King agyas kerekek, kormány- és középcsapágy mind etalon minőségű alkatrészek, nem véletlen tehát, hogy ezekre esett a választás.

img6eb277b64546cbf24d5536697d44bef1.jpg

Fékek terén sem bízta a véletlenre a cseh versenyzőnő, hiszen a méltán elismert Hope Evo X2 modellt használja, alumínium bakos tárcsákkal. A bringa egyetlen karbon alkatrésze az Enve kormány, amin manapság már retro stílusnak számító Tune kormányszarvakat láthatunk. A King Cage titán kulacstartó már csak hab a tortán.

img12f4f5958f9ee805b74750cfcab9cff9.jpg

A natúr titán vázhoz minden szín jól illik, így a szivárvány különböző árnyalataiban pompázó eloxált alumínium csavarok és kiegészítők ékesítik a bringát.

imgc382807a183203acd8f77786f69c2a25.jpg

Mennyi az ára? Jó kérdés, ilyen formában szinte lehetetlen reprodukálni. Ha mégis szeretnénk, alaposan bele kell túrni a zsebünkbe, hiszen csak a váz ára meghaladja a fél millió forintot. 

Forrás: mtbs.cz

Szólj hozzá

titán MTB kona raijin chris king bikeporn titanium bike álombringa