2014. júl 22.

Sebességmámor két kerékéken

írta: Mayer Balázs
Sebességmámor két kerékéken

Előre leszögezném, hogy amiről most szó lesz, az egy nagyon veszélyes dolog, és pusztán az érdekesség miatt foglalkozunk vele. Az alább látható filmeket, jeleneteket még véletlenül se próbáljátok meg utánozni!


Kezdjük talán a legdurvábbal. Két srác, országúti csúcsbiciklikkel szélárnyékozik egy teherautó mögött. A végére, 124 km/h órát értek el! Ami a legsokkolóbb, hogy az egyiken még sisak sincs! Hát nem tudom, biztos jó az életbiztosításuk és nagyon bátrak...

Alábbi egy hasonló elvetemült fazon látható, szintén sisak nélkül!

 

A következő videón egy autós üldözés látható, amiben azért a bringás elég rendesen átveri a rend őreit! Azért arra kíváncsi lennék, hogy miután elkapták - ha elkapták egyáltalán - hány hónapot, vagy inkább kellett a sitten töltenie!? figyelj, hogy mit hiszel el belőle... ;)

 

A Line Of Sight c. filmről, illetve a benne látható futárokról szó esett már a futárokkal foglalkozó posztunkban. Itt van egy másik videó a filmből, ami a New York-ban zajló futárversenyt örökítette meg. Igazából a videón nem érezhető annyira a sebesség, de azért eléggé pörgették a srácok a lábaikat, szóval nem virágszagolgatós tempóban haladtak...




Ezen a filmen Markus Stöckl sebességrekordját láthatjuk. Egy speciálisan átalakított downhill mountain bike-kal állította be a világcsúcsot, durván 163 km/h sebességre gyorsult fel kerékpárjával egy kihunyt vulkán oldalán. Érdekes a sisak, illetve a ruha is, ami természetesen a jobb aerodinamikai-tényezőket hívatottak szolgálni.

 

Red Bull 5000 Down dowhnill verseny. Hóban, fagyban, aztán sárban, latyakban az erdőben. Esnek, kelnek, törik a kerék, a váz, a nyereg, a csont. Egy-két helyen átadja, hogy milyen sebességgel is száguldanak lefelé! 

 



A német Rose kerékpárgyártó cég, hivatalos rekordkísérletét láthatjuk a következő videóban. A bringa  - kilométerórája szerint-  124,32 km/h órára gyorsult fel. A biciklit hajtó srác azért nem bízta a véletlenre, hiszen full-face downhill sisakot  és - szerintem - motoros ruhát vett fel, hogy ha esetleg elesik, akkor maradjon valami a fejéből, illetve a felső testéből...



Sajnos nincs pontos sebességadat a "Gravity Bike"-ról, de a videót elnézve lehet vele "gurulni"...!


Egyébként létezik hivatalos UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) által besorolt gyorsasági világrekord is. Ezeket a csúcskísérleteket általában fedett velodromokban tartják, átalakított pályakerékpárokkal.
Egy másik gépjármű mögött haladásra van egy külön szó is, a "stéherezés". Az angol "stayer" szóból eredeztethető, jelentése nagy jármű szélárnyékában való biciklizés.
A pályakerékpárosok edzéseikbe ezek be vannak építve, sőt, sok országúti-, és hegyikerékpáros versenyző is szokott stéherezve készülni a versenyekre, ahol általában edzőjük ült a motoron, ők pedig követik szélárnyékban.

söndör_0 (1).jpg

Fekete_Daniel_01-380x380.jpg

Szólj hozzá

adrenalin sebesség stéher sebességrekord