2014. jún 22.

Készülj velünk a 24 órás versenyre – találd meg az egyensúlyt!

írta: bringasandras
Készülj velünk a 24 órás versenyre – találd meg az egyensúlyt!

Az első részben bemutattuk, hogy a 24 órás verseny milyen kihívásokat tartogat számunkra, majd András saját edzéstervének részleteibe avatta be az érdeklődőket. Legutóbb azoknak próbáltunk tanácsokat adni, akik zsúfolt napirendjük mellett szeretnék a legtöbbet kihozni magukból.

Ebben a bejegyzésben az edzés és pihenés közti egyensúly megtalálására helyezzük a hangsúlyt, hiszen összességében a megfelelő regenerációnak közel akkora szerepe van fizikai állapotunk fejlődésében, mint magának az edzésnek.

A titok kulcsa az úgynevezett szuperkompenzációban rejlik. Az edzések során szervezetünket stressz hatásnak tesszük ki, ami után, ha megfelelő időt hagyunk a pihenésre a test túlkompenzál, és felkészültebben várja a következő terhelést. Megtalálni azt a pontot, ahol már kellően kihevertük a korábbi tréninget, de még nem telt el túl sok idő, nehéz.
keszulj_velünk_a_24_orasra.jpg


Az edzésonline-on találtam ezt az ábrát, ami tökéletes összefoglalja mindazt, amiről az egész bejegyzés szól. Az egész csupán arról szól, hogy az edzést és a pihenést megfelelően kombinálva egy folyamatos fejlődési pályára állítjuk magunkat. Komoly szerepet kap az, hogy ismerjük magunkat, ismerjük a testünket, a jelzéseit, az apróbb részletekig.

_MG_8614.JPG

Rendszeresség
Bizonyára ismerős a jelenség, amikor valamibe intenzíven belekezdünk és hasonló intenzíven abba is hagyjuk - a kezdeti lelkesedés az első héten négyszer is csábít az 5 kilométeres futásra, majd a következő héten már arra sem emlékszünk, hogy hova tettük a futócipőt. Így bizony semmi értelme az edzésnek, ha csak fellángolásokból áll. Szereznünk kell egy edzőtársat, akivel húzzuk egymást és nem maradnak ki az edzések!


Az edzés időzítése
Sokan nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy nappali, fix munkaidőben dolgoznak, hanem kettő vagy három műszakban nyomják. Nekik és egy átbulizott éjszaka után útnak indulónak is oda kell figyelni, hogy elegendő pihenés jusson edzés előtt és a fáradságtól ne forduljon le a bringáról. Ilyenkor a szervezet kellőképpen nyúzott ahhoz, hogy inkább egy regenerációs fázis iktassunk be.

veszprém_xco.JPG

Az edzéseket nem csak a napon belül, egyéb tevékenységeinkhez kell igazítani, hanem a heteinket és a hónapot is fontos jól összerakni. Egy mikrocikluson (5-7-10 nap) belül az sportolás intenzitásától függően 3 naponként érdemes egy teljes pihenőnapot tartani (szuperkompenzáció) és 3-4 hetente pedig egy pihenőhetet beiktatni. A pihenőhét nem teljes sportmentességet jelent, csupán a időtartam és az intenzitás csökkenését.

Ezeknek a betartása sokat tud lendíteni az egyén teljesítőképességén. És ha már úgy érezzük, hogy önerőből nincs tovább, akkor jön el a pillanat, hogy edzőhöz forduljunk és az ő irányítása alatt fejlesszük tovább magunkat.

Szólj hozzá

edzés edzésterv mozgásban regeneráció 24 órás verseny életmód(i)