2014. jún 19.

Csupasz a lábad, buzi-e vagy?

írta: Kuntár Bence
Csupasz a lábad, buzi-e vagy?

A Sickratmen nagysikerű slágere ihlette cím nem véletlen, tudniillik a kerékpárosok között rengetegen szőrtelenítik a lábukat. Miért jó ez, mi állhat ennek a hátterében? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

shaved legs610x.jpg

A teljesítmény centrikus világban igen nagy jelentőséget tulajdonítanak a légellenállásnak, gondoljunk csak az áramvonalas kialakítású országúti kerékpárokra, vagy magas peremes kerekekre. Sokan úgy gondolják, hogy lábuk szőrtelenítésével aerodinamikai előnyökhöz jutnak, ami igaz is, viszont mértéke, főleg az MTB sportban szinte elhanyagolható. De az úszók is szőrtelenítik egész testüket, így hangzik az ellenvélemény, azt azonban számításba kell venni, hogy a víz közegellenállása nagyobb, mint a levegőé, ott már megalapozottabb a csupaszítás. Egy kerékpárosnál az üléspozíció a meghatározó légellenállás szempontjából, a lábszőrtelenítésnek nagyságrendileg annyi jelentősége lehet, mintha egy olyan mezt veszünk fel, ami jobban simul a testünkhöz.

140530_6672_by_Maasewerd_GER_Albstadt_XCE_VanDerPloeg.jpg

Gyakran emlegetett indok, ami a szőrtelenítése mellett szól, hogy hámsérülések esetén könnyebb a sebek tisztítás, gyorsabban gyógyul a sérült felület. Lehet, de ha minden nap úgy indulunk edzeni, hogy baleset érhet minket már rég rossz, az ilyen gondolatok jobb, ha fel sem merülnek.

Tour-de-France-cycling-ra-003.jpg

Masszázsolajok, testápoló, bemelegítő krém, ezek mind jobban szívódnak fel a selymesen sima bőrről, ha belegondolunk általában a reklámokban sem Chewbacca kenegeti magát ilyen készítményekkel.

Ritkán hallani, de véleményem szerint meggyőző indok, hogy az erdei kerékpározás során könnyen bőrünkhöz közel férkőző kullancsokat gyorsabban kiszúrhatjuk, ha nem takarja lábunk vastag szőrréteg.

IMAG0193.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, nyilvánvaló ok a borotválásra vagy gyantázásra, hogy esztétikusabb kinézetet kölcsönözzünk erőtől duzzadó, izomrostokig leszálkásított lábuknak. Van, akinek tetszik, van, akinek nem, de ezen kár vitatkozni. Úgyis lesz mindig még egy ember, aki megkérdezi: csupasz a lábad, buzi-e vagy?

Szólj hozzá

férfi láb buzi-e vagy szőrtelen láb borotvált férfi láb kerékpáros láb csupasz láb légellenállás láb