2014. jún 04.

Túrázás a Bakonyban

írta: bringasandras
Túrázás a Bakonyban

A Bakony turistatérképe véleményem szerint sekélyebb vizeken helyezkedik el, mint azt megilletné. Így aki nem akar zátonyra futni a kerékpártúrájával, annak érdemes a szervezett túrákat választani. Ahogy tették ezt a hétvégi BikeSafe BRM túrázói is.

IMAG0801.jpgA túra a síelésről elhíresült eplényi helyszínről indult, ahol 1-1,5 kilométer hosszú lankás erdei úton értünk ki a 82-es főútra. Út közben néhány kósza autó közlekedése törte meg az erdő csendjét, a fák susogását és a madarak kora nyári csivitelését. A 82-es úton Zirc felé kanyarodva már nagyobb forgalom fogadott, viszont szerencsére csak Olaszfaluig tartott, hiszen onnantól ismét a falusi csend és nyugalom övezte a bringásokat.


Olaszfalu után egy igazi idilli szakasz következett, ami nem feltétlenül az aszfaltozott út minőségét jelenti, inkább a környezet szépségét. Egy nagy elágazóhoz érve Alsópere felé húzhatna a szívünk, hogy az ott újonnan kialakított park és a szálló környezetében gyönyörködhessünk, de a mi - döcögős - utunk Bakonynána felé visz.

WP_20140531_038.jpg
Itt még a falu előtt jobbra fordulunk a szerpentines kaptatóra, viszont a kilátás mindenért kárpótol, ha megállunk kicsit és letekintünk a völgyre és a kis falura. Tovább haladva ismét az érintetlen erdő és a távolban magányosan álldogáló szélerőművek képe fogad. Páratlan.

IMAG0814.jpg
Ekkor 20 kilométer körül járunk és lassan megérkezünk az első ellenőrzőponthoz, a tési szélmalomhoz. Az ellenőrzőpont a kovácsműhelynél van, ami régi kellékekkel berendezve vár. Tés után Várpalota vagy Szápár felé folytathatjuk utunkat, nekünk utóbbi a célirányunk így megkezdjük az erdei szerpentinen az ereszkedést, ami cseppet sem veszélytelen a hajtűkanyarok és a meredek lejtő miatt.

IMAG0815.jpg
A különböző színű vetéstáblák igazi alpesi hangulatot idéznek, így a tájba belefeledkezőknek jobb, ha inkább megállnak és úgy fürkészik a különböző színű vetéstáblákat és a ragyogó zöld színű réteket. Ezt addig élvezhetjük, míg a Csetényi elágazóhoz nem érkezünk, hiszen itt a balra fekvő szélerőmű vonzza magához a tekintetünket. Majd hopp és már az elágazónál vagyunk és választanunk kell az 55 és a 85 kilométeres táv között.

WP_20140531_065.jpg
Most az 55 kilométerre esett a választás és már faljuk is a kilométereket hazafelé - hiszen már nagyjából túl is vagyunk a felén. Csetényben a Holitscher-kastélynál levő ellenőrzőpont is megillet néhány perces pihenőt mielőtt Dudar majd Zirc felé mennénk. Zirc után már célegyenesben érezhetjük magunkat, néhány kilométer van már csak hátra, hogy visszaérjünk Eplénybe.

Azért is jók az ilyen jellegű túrák, mert olyan kulturális látnivalóhoz kalauzolnak el, amiről nem is tudunk és nem utolsó sorban a fárasztó bringázás után lehet inni egy sört!

Szólj hozzá

mozgásban túraszervezés