2014. máj 23.

Készülj velünk - edzéstippek időhiányban szenvedőknek!

írta: Kuntár Bence
Készülj velünk - edzéstippek időhiányban szenvedőknek!

Na, holnapra megint beraktak egy zárthelyi dolgozatot, nem lesz időm edzeni. Felhős az ég, hátha elázom, mint a múltkor, inkább nem megyek ki. Ma a haver sem megy, inkább nézem a Giro-t. 

A kifogások végtelenek, ha olyan napunk van, hogy nem szeretnénk sportolni. Pedig a 24 órás verseny közeleg, ami még egy edzett szervezetnek is komoly megpróbáltatás. Elcsépelt mondás, de tényleg mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, így mindig lehet találni pár percet, amivel gazdálkodhatunk a legszorosabb napirend mellett is.

ff_Presscamp-9145.jpg

Például, ha reggel egy háromnegyed órával korábban kelünk fel, és a reggeli koffeinadag és egy szelet müzli/csoki után kimegyünk 25-30 percet kocogni. Elsőre furán hangzik, de a futás közben végiggondolhatjuk napi teendőinket, beindul a keringés, felpörög a szervezet és az oxigénben gazdagabb vér átjárja testünk. Érdemes erdőben kivitelezni ezt az ébresztő sporttevékenységet, kicsit kiszakadni a városi hajszából. A tempót sem kell a végletekig fokozni, kellemes, fokozatosan felépített iramot ajánlott választani.

morning_run.jpgMunkába járásra már előkerülhet a kerékpár, viszont azt jobb tudni, hogy legalább 20 percet érdemes mozogni megszakítás nélkül, hogy valamit sportértéke legyen a bringázásnak, ne csak a tömegközlekedést váltsuk ki vele.

Meló után sincs feltétlen vége a napnak, még ha le is fáradtunk a robotolásban, akkor is fel lehet dobni a délutánt. A társaságot kedvelőknek érdemes felkeresni egy spinning termet, esetleg a manapság divatos funkcionális edzések valamelyikével foglalkozó műhelyt.

spinning.jpgAz introvertált személyiségeknek is van megoldás, a technikai képességeket mindig lehet csiszolgatni és egy 24 órás MTB versenyen hasznos, ha nem csak utazunk a biciklin, hanem tudjuk kezelni is azt. Padkára felugrálás, egykerekezés, egy helyben állás, ezek mind segítenek a koordináció fejlődésében. Jó módszer lehet még egy korábban nehezen menő rész begyakorlása, ívekkel való kísérletezgetés is. Ha technikázás helyett erőben kívánunk fejlődni, akkor akár rádióhallgatás mellett, csinálhatunk egy köredzést. Ennek lényege, hogy kitalálunk 4-6 állomást, ahol különböző gyakorlatokat végzünk. Például: 1. –húzódzkodás; 2. – fekvőtámasz; 3. – felülés; 4 – lebegés; 5. –guggolás felugrás; 6- ugrálókötelezés 40x páros lábbal. Ez egy kör, ebből annyit érdemes megcsinálni, hogy az edzés időtartama 35-45 perc közé essen. Ha kellően intenzíven csináljuk, meglesz a hatása.

muay-thai-quote-wallpapers_33584_1440x900.jpg

Még ha minimális az időnk a mozgásra, akkor is a főbb izomcsoportokat nyújtsuk le utána. Gyakorlatilag ez 1-2 perces tevékenység, de lehet, hogy a másnapi fájdalmat teljes egészében elkerüljük ennek köszönhetően.

Összegzésként annyit emelnék ki, hogy a legfontosabb a rendszeresség, azaz legalább heti 3 alkalommal mozogjunk. Emellett sokat lendíthet a hozzáálláson az, ha a sportra pozitívan gondolunk, nem kényszerített edzést, hanem szívesen választott szabadidős tevékenységet látunk benne!

Ennyi elég is a rizsából! Bringára fel!

Szólj hozzá

futás edzésterv spinning időmenedzsment köredzés kerékpáros edzés kerékpár kiegészítő sportok