2014. ápr 23.

Sisak nélkül nem menő!

írta: Mayer Balázs
Sisak nélkül nem menő!

A biztonságos kerékpározáshoz feltétlen szükséges egy bukósisak viselése a fejünkön, hiszen egy bukás során ez a testrészünk a legsérülékenyebb, és egy komolyabb esés alatt akár maradandó károsodásokat is szenvedhet. Sajnos, még nincs igazán elterjedve, és a bringára vonatkozó jogszabályok és előírások sem teszik kötelezővé a sisakot, de több európai országban már belátták, hogy ez az egyszerű kiegészítő emberéletet menthet…

10153306_1408828422723200_6922389588437849757_n.jpg

 kép forrása: http://www.facebook.com

Szerencsére egyre több kerékpározó embert lehet látni az utakon sisakokban, és szinte már minden bringázó gyerkőc buksijára sisakot húznak a gondos szülők, így ők már a tanulás során megszokják a viselését.

childs-helmet-thinkstock.jpg

kép forrása: http://cdn4.independent.ie

Fejvédő vásárlásakor az első szempont a biztonságon túl, a kényelem - és ezzel összefüggésben -  a megfelelő méret kiválasztása kell hogy legyen, hiszen a fejünkön csúszkáló sisak nem túl kényelmes, és elvonja figyelmünket a bringázásról. Ezek után jöhet a szín (ami például megy a bringás ruháinkhoz, vagy éppen a bicajunk színéhez, de akár egy feltűnő árnyalat is jól jöhet a megfelelő láthatóság biztosításához), illetve a különböző formák.

bicyclehelmetfunny.jpg

kép forrása: http://www.doctoramarthacastro.files.wordpress.com/

A tervezők a klasszikus sisakok mellett próbálnak különböző megoldásokat keresni a fej megfelelő védelméhez. Egyik ilyen ötlet az ütés hatására felfújódó fejvédő, ami leginkább a gépkocsikban használt légzsákokhoz hasonlítható.

ht_invisible_bike_helmet_dm_120821_wg.jpg

kép forrása: http://www.bikemag.hu

A te listádon már kötelező tartozékként szerepel a sisak?

Szólj hozzá

baleset bukósisak sérülések