2014. jún 13.

Pihenőnap! - tippek regenerációhoz

írta: Mayer Balázs
Pihenőnap! - tippek regenerációhoz

Kevesen tudják, de a sportban a pihenéssel töltött napok sokkal fontosabbak, mint az edzéssel eltöltött idő, hiszen izmaink, keringési rendszerünk, ilyenkor piheni ki a kemény edzéseket, és időt kell adnunk szervezetünknek, hogy a terhelések alatt keletkezett, ún. mikro-sérüléseket helyre tudja hozni, valamint a szervezetünkben fellépő tápanyag veszteséget is pótolnunk kell, hogy aztán majd újult erővel folytathassunk az edzésmunkát. Nézzünk néhány általános tanácsot, hogyan is pihenjünk megfelelően.

Olvassunk, nézzünk filmet, csináljunk bármit, ami jól esik. Lényeg, hogy ne legyen magas fizikai aktivitás. Amennyiben diétázunk, ezen a napon együnk szénhidrátban gazdag ételeket, hogy szénhidrát raktárainkat feltöltsük. Jól jöhet ilyenkor egy vagy két doboz Dreher24, ami sokféle ásványi anyagot tartalmaz, és szervezetünk tudja őket hasznosítani.

DSC_0184.jpg

Sokan előszeretettel alkalmazzák a kompressziós zoknikat, harisnyákat, amik összefogják a lábakat, ezáltal az érrendszert is, és jobb keringést eredményeznek. Ennek épp a regeneráláskor vehetjük nagy hasznát.

kompressziós zokni.jpg

Pihenőnapon érdemes alaposan lenyújtani minden izmunkat, nem csak a lábainkat, hanem a derék-, illetve a hát izmaira is koncentrálni. A nyakizmunkat és a kéz izmait is megviseli a mountain bike, így arról se feledkezzünk meg. Lényegében az összes izmunkat érdemes hetente legalább egyszer (de erősen ajánlott hetente 4-szer, 5-ször) alaposan lenyújtani, hiszen így izmaink nem tapadnak le, és rugalmasak maradnak.
Ha van időnk – és pénzünk – elmehetünk ilyenkor egy masszőrhöz, aki profin helyrerakja az izmokat. Vagy felkereshetünk egy szaunát, hiszen ez a keringési rendszerüknek is jót tesz, valamint remek kikapcsolódás. Viszont figyeljünk oda a folyadékveszteségre!

recovery1.jpg

Az én edzéstervemben mindig a hétfő a pihenőnap. A versenyeim általában vasárnaponként vannak, így logikusan gondolkodva a hétfő az ideális regeneráló nap, hiszen a szervezetem is hozzászokott egy idő után, hogy aznap nincs edzésmunka, ha volt versenyem hétvégén, ha nem. Ilyenkor leginkább csak nyújtok, illetve megírom az edzésnaplómat és küldöm az edzőmnek.
Félreértés ne essék, dolgozni azért nekem is kell, nem fekszem egész nap az ágyban! :)

Szólj hozzá

edzés pihenés edzésterv pihenőnap dreher regeneráció életmód(i) dreher24