2014. jún 07.

Tankold tele! - avagy energiapótlás gyorsan és hatékonyan

írta: Mayer Balázs
Tankold tele! - avagy energiapótlás gyorsan és hatékonyan

Egy-egy hosszúra nyúló versenyen, vagy keményebb edzés közben a szervezetünk olyan terhelést – kvázi sokkhatást – kap, ami miatt speciális energiapótlásra van szükségünk, hiszen a normál eredetű táplálékok nem képesek gyorsan felszívódni, vagy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot juttatni a testünkbe egy-egy terhelés alatt. Ezért találták ki a különböző energiapótló italokat, zseléket, szeleteket.

A legfontosabb sportolás közben a folyadékveszteség pótlása. Az izotóniás porokból – vagy sűrűbb koncentrátumból – kikevert ital szénhidrátot, cukrot, illetve töltéssel rendelkező ásványi anyagokat (elektrolitok), illetve bizonyos fajták aminosavakat is tartalmaznak.

2-chris-froome1-620x412.jpg

 A nagyobb méretű energiaveszteség pótlására fejlesztették ki az energiazseléket. Természetesen ezzel először a NASA kísérletezett űrhajósaikon. Ahogy a neve is mondja, zselé állagú, kissé ragacsos. Különböző ízesítésű – a zöldalmától át az erdei gyümölcsig, de létezik pl. mentolos is. Leginkább a verejtékezéssel járó ásványi anyagok pótlására használják, gyorsabban szívódik fel mint a víz, vagy az izotóniás ital, illetve bizonyos fajták tartalmaznak kis mennyiségű koffeint is, ami élénkítő hatású. Létezik a zseléknek hígabb változata is, ezeket izogéleknek nevezik. Összetételük megegyezik a zseléével, csak könnyebben fogyasztható.

Hannah eating gel.JPG

Az energiazselé szilárd összetevőjű társa az energiaszelet. Leginkább egy feltuningolt müzliszeletre hasonlít, csak sokkal több ásványi anyagot tartalmaz. Ebből is létezik kismilló féle ízesítésű, az eprestől a csokisig, van koffeines is. Hátránya, hogy bringázás közben nehéz megrágni, pláne ha terepen, egy rázósabb útszakaszon haladunk.

Személyes tapasztalatom a következő: nem károsak az egészségre, nem lesztek agresszívak tőle, a tévhittel ellentétben ezek nem klasszikus értelemben vett táplálék kiegészítők!  Eleinte egyébként ódzkodtam tőle én is, aztán edzői tanácsra kipróbáltam, és bevált!

Fogyasztottam zselét önállóan is, pl. reggeli helyett próbaképpen, semmilyen hatást nem váltott ki belőlem, ugyanúgy éhes maradtam... De egy középtávú vagy hosszútávú mountain bike versenyen, ahol 4-5 órán keresztül kell hajtani, ott érződik a hatása. Mióta használok zseléket, azóta pl. nem görcsölt be a lábam, sem edzés, sem verseny alatt. Volt, hogy éreztem a fáradságot, „beszívtam” egy zselét, és valahogy visszajött az erőm, lehet hogy csak a placebo hatás miatt.

DSC_0183_1.jpg

Nekem az jött be, hogy rajt előtt 40-45 perccel megeszek egy energiaszelet, aztán fél órával előtte benyomok egy koffeines zselét, majd a rajtot követően óránként egy-egy zselé, vagy ha nagyon meleg van akkor izógél. Középtávon versenyezek általában, oda egy 700 ml-es kulacsot viszek, benne porból kikevert izotóniás itallal. Ha nagy meleg van, akkor két 700 ml-es kulacsot viszek. Ha kifogyok – ritkán fordul elő - , a frissítőpontokon fel tudom tölteni a kulacsaimat.

Ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik jön be, mert sokféle márka létezik, és mindegyik különbözik kicsit valamiben.
(Személy szerint a High5-ot ajánlanám, mert 100%-osan természetes anyagokból készíti a zseléket, porokat, jó ízesítésű, a gyomrom is bírja, sosem volt tőle semmiféle problémám, lassan már 3. éve csak az ő termékeivel frissítek versenyeken és néha keményebb edzéseken.)

Szólj hozzá

edzés verseny maraton étkezés energiaszelet energiazselé izotóniás ital életmód(i) dreher24