2014. jún 01.

Értekezés a kerékpárváz alapanyagokról

írta: Mayer Balázs
Értekezés a kerékpárváz alapanyagokról

A kerékpárok menettulajdonságait nagymértékben meghatározza a váz alapanyaga. Tévhit azt gondolni, hogy bicikli és bicikli között nincs különbség, pláne ha eltérő anyagból készül a vázuk.

A vázak tulajdonságait nem csak a méretük, a geometriájuk határozza meg, de fontos szerepet játszik az alapanyag is. Az alapanyagok különböző tulajdonságai igenis befolyásolják a kerékpározást. A technológia fejlődésével és ötvözetek alkalmazásával egyre vékonyabb anyagokat lehet használni a vázak készítésére, amiket ha megkocogtatunk sok esetben sörösdobozra emlékeztető hangot hallatnak...

Melyek is ezek az alapanyagok?

A legelterjedtebbek a mai piacon az alumínium vázak.  Olcsó, könnyű, népszerű, a súlya is megfelelő. Előnye az alunak a könnyű megmunkálhatóság, illetve a tartóssága, valamint - nem hő kezelt vázaknál - a javíthatósága. Hajtásirányban merev, viszont ezzel szemben itt van a legnagyobb hátránya, a rezgéselnyelő képessége. 

noname-csuszopapucsos-trekking-kerekpar-vaz-alu-v-fekhez-622-es-kerekhez.jpg

Műanyag bringa, vagyis a szénszálas, közismertebb nevén: karbon. Az anyagot a NASA fejlesztette ki az űrhajózáshoz. Legnagyobb előnye a merevsége, gyakorlatilag a váz nem nyeli el a pedálozásból adódó hajtáserőt, így az hatékonyan a kerekekhez jut. Másik előnye a kényelem, hiszen nagyon jó a rezgéselnyelő képessége, valamint a súlya. Hátránya, az ára, és az, hogy nehezen javítható, sőt bizonyos nagyobb mértékű sérüléseket nem is lehet orvosolni…

275-650B_karbon-vaz.jpg

A legősibb vázanyag az acél. Reneszánszát éli, hiszen majdhogynem a karbonnal megegyező merevségű, nagy szakítószilárdságú, ellenálló a ciklikus terheléssel, viszont súlya - relatív - nagy, könnyű acél vázat csak nagyon drágán tudunk vásárolni.

acél.JPG

Titán, az egyik legritkább vázanyag. Az alapanyagot megint csak a NASA fejlesztette. Korrózióálló, végtelen hajlítást visel el maradandó alakváltozás nélkül. Hátránya egyedül a horribilis ára, ami a megmunkálásnak köszönhető, hiszen a titán a világ egyik legnehezebben megmunkálható anyaga.

titán.jpg

A lassan teljesen kihalt vázanyag, a magnézium. Precízen megmunkálva el lehet érni vele a karbon merevségét és súlyát, megtartva a rezgéselnyelő tulajdonságát. Viszont erősen korrodálódik, és gyúlékony. Dohányos kerékpárosoknak nem ajánlott! :-)

magnézium.jpg

Scandium, az aranyárú váztípus, hiszen egy ritka földfém az alapanyaga. Könnyű, merev, nem sérülékeny. Hátránya az ára, illetve nem lehet olyan szépen megmunkálni, mint a karbont. A gyártók előszeretettel használják az aluvázak ötvöző anyagaként.

scandium.jpg

A pluszpoén: bambusz. Bizony, ilyen is van. Súlya, és merevsége megkérdőjelezhetetlen, szakítószilárdsága magas. Hátránya, hogy szinte beszerezhetetlen, csak pár darab létezik belőle, amit egyedileg készítettek, hivatalosan nincs sorozatgyártásban.

 bambuszbringa.jpg

Szólj hozzá

tech érdekesség mtb titán MTB titanium bike kerékpár váz vázalapanyagok