2014. máj 29.

Hintalovat vagy vesekőzúzót vennél inkább?

írta: bringasandras
Hintalovat vagy vesekőzúzót vennél inkább?

A végigversenyzett 10 évemből 9-et merev farú kerékpárral mentem, mert az volt a szimpatikus, meg nem volt pénzem össztelósra. De ha lett volna is inkább a merevet választom, mert az jóval könnyebb. A vesekövek meg hadd hulljanak!

dummy_bikezoom_hardtail.png


A mountain bike-ozással kicsit is jobban foglalkozókban már bizonyára sokszor felmerült, hogy a merev farú bringájukat összteleszkóposra cseréljék. Ilyenkor mindig megy az agyalás, hogy akkor hogyan éri meg jobban, mennyi pénzt kell még beletolni ebbe az átkozott pénznyelőbe, hogy megkaparinthassunk egy új vázat?

Az érvek hosszas sorolgatása következik a családnak, hogy szükséges kiadni azt a plusz 100 ezer forintot az új fémdarabért. Mert ugye egy össztelós váz sokkal kényelmesebb, jobban lehet vele döngetni a lejtőkön és azért mégsem olyan átlagos...

Nézzük, hogy milyen vázak vannak. Van ugye a merev, ami a legelterjedtebb fajta, nulla mozgású hátsó traktussal. Aztán van a teleszkópos, ami már 8, de akár 20 centi métert is rugózik hátul. Van egy átmenet a kettő közt, ami softtailnek hívnak, ami tulajdonképpen egy komfortjavító verzió.


giant_fully.jpg
Miért érdemes össztelós bringát venni azon kívül, hogy kényelmesebb? Az össztelós vázaknál a hátsó kerék mozgása leköveti az talajegyenetlenségeket, ezáltal sokkal jobb tapadást biztosít a bringásnak a lejtmenetekben és az emelkedőkön egyaránt. Ez a megnövekedett stabilitás nagyobb biztonságot is ad a kerekezéshez.

A hátránya természetesen a tömegében nyilvánul meg, mivel jelenleg csak néhány olyan vázat találunk, ami hasonló súlyban van merev társaihoz képest. De mondanom sem kell, hogy ezeknek az ára csillagászati...
Hogy tovább lohasszam a kedvet, hogy most mindenki a boltba fusson, nagyon sok energiát elpazarolunk azzal, hogy a pedálozást a rugóstag himbálására használunk. Ez azért van, mert a rugóstagra hatunk a tekerés során és úgy érzékeli, mintha a kereket érné ütés és szépen mozogni kezd...
A gondos mérnökök ezekre is találtak megoldást már: az egyik az, hogy egy karral zárhatjuk a mozgást és akkor teljesen merev marad vagy automata rendszert választunk, ahol mechanikus vagy elektronikus érzékelők különítik el az erőhatásokat és szabályozzák a mozgást.


DSC09081.JPGA mountain bike sprintversenyeken (XCE) a merevfarú szinte verhetetlen: könnyű, gyors, robbanékony

Hiába jó az össztelós, én mégis a a merevfarúra szavazok. A versenyzés során nagyon fontos, hogy könnyű bringánk legyen, amit a merevfarúval lehet könnyebben elérni. Illetve még fiatal és teljesítményorientált vagyok, hogy a komfortot válasszam.

Végezetül szót ejtenék a softtail vázakról. Ezeknek az az érdekessége, hogy bár van bennük rugóstag, mégsincs forgáspont, ami körül a váz elemei elfordulhatnának. Csak egy rugalmas közdarabot építenek be - ami titán vagy karbon -, hogy annak a hajlása engedje mozogni a hátsó részt. A rendszer előnye, hogy alig nehezebb, mint a merev társa, a hátránya pedig az, hogy rövidebb rugóutat kapunk - 6-8 cm - és egy idő után elfáradhat a hajlongó anyag.

Meggyőzni senkit nem akarok sem erről, sem arról, csupán megpróbáltam reflektálni az egyes lehetőségek előnyeire és hátrányaira. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy milyen igényeket támaszt a bringával kapcsolatban és ezekért melyek azok az áldozatok, amiket hajlandó meghozni.

Szólj hozzá

tech mtb fully hardtail merevfarú összteleszkópos