2014. ápr 20.

Ha nem tudod milyen bringát akarsz, akkor neked ez kell!

írta: bringasandras
Ha nem tudod milyen bringát akarsz, akkor neked ez kell!

Többször kértek már tőlem tanácsot az ismerősi körből, hogy milyen kerékpárt vásároljanak maguknak. Ez a kérdés így önmagában nem válaszolható meg véleményem szerint. Csak elhamarkodott, a partnert lerázó válasz lenne, ha rögtön rávágnánk, hogy "persze, mountain bike-ot/országútit/trekinget".

mtb_vs_treking.pngMelyiket válasszam?

A '90-es évek elején-közepén elterjed mountain bike kerékpárok igazi sokként érték az európai lakosságot és boldog, boldogtalan vásárolta ezeket jobb esetben a szaküzletben, rosszabb esetben pedig akár a Keravillban vagy áruházakban. Vásárolhatták is, hiszen az előző korszak falubájkjai (klasszikus nagykerekű, sárhányós, csomagtartós, egy sebességes bringa) és orosz országúti bringái után óriási lépésnek számított a 18 sebességes hegyikerékpár.

p4pb8843478.jpgA ‘90-es évek mountain bikejai mai szemmel viccesnek tűnnek már

Ez a tudat él még a mai napig is sok átlagemberben, hogy a "modern" kerékpár a mountain bike. Az átlagember alatt azokra gondolok, akik nem versenyszerűen, csupán használatra akarnak kerékpárt vásárolni. Tehát eljárnak dolgozni, kimennek a város szélére kutyát sétáltatni vagy csak a cimborákkal legurulnak a Balcsira egy lángosért.

Nézzük milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy átlagos felhasználó számára egy kerékpárnak:
- vigye el A-ból B-be
- néha letérve az aszfaltról se legyen gond
- jó érzést, élményt adjon a használata
- minimális gondozást igényeljen.

Ezekre az általános felhasználási célokra a cross kerékpárok a legmegfelelőbbek. (A cross és treking kerékpárokat ebben az írásban csak crossként fogom említeni, mivel a kettő közt csupán annyi a különbség, hogy a treking kerékpáron csomagtartó, fix sárvédő és kényelmesebb, hajlított kormány található.)

Az alábbi összefoglaló táblázatban látható, hogy mik az alapvető különbségek a mountain bike és a cross kerékpárok közt.
 d.jpg(A táblázatból szándékosan maradt ki a mountain bike-ok 27,5”-os és a 29”-os kerékmérete. Erről később ejtünk szót.)

Ehhez képest egy mountain bike azt a sokak számára tök felesleges pluszt adja, hogy a ballonos gumiabroncsokon durva terepen is kényelmesen lehet vele közlekedni. Viszont ez nincs ingyen, az ára ugyanis a nehezebbnek érződő tekerés a kisebb és nehezebb kerék miatt, valamint az üléspozíció sem kedvez a lakosság 80%-át érintő derékfájásnak.

kross-evado-2-0-2014-gfp.pngA cross filigrán, sportos kinézetű kerékpár


Jó, jó, mondhatná az Olvasó, megvan a bringa, de mi kell még, hogy használni is tudjam?
 
A karbantartásukra szerintem viszonylag kevés gondot kell fordítani, legalábbis sokkal találkoztam, aminek "nincs gazdája" és mégis működik évek óta. Általában a bringákkal annyi gond sincs, mint egy autóval - használattól függően kell olajoznunk a láncot és évente egyszer kenjük újra a csapágyakat. Ha igazi rontóbontók vagyunk és nem akarjuk a véletlenre bízni, akkor kontrás-agyváltós és elöl dobfékes bringát tegyünk magunkévá. Ezek annyira igénytelenek, hogy már szinte fáj - a váltó és a fék is zárt helyen van, így csak a csibészebbek tudják tönkretenni.

nexus.jpgAz agyváltó bumfordinak néz ki, de ebben már benne van a fék szerkezet is

Ha a bringa használata szükségszerű is és nem kényünk-kedvünk szerint választjuk meg a használatát, akkor az időjárás is sötét fellegeket - szó szerint - hozhat utunkra. Pattintsunk hát fel egy sárvédőt, hogy legalább alulról ne ázzunk át. Itt a fix és a levehető verziók közül válogathatunk. A levehetőnek az az előnye, hogy menőbben nézünk ki, ha a verőfényes időben sárvédő nélkül közlekedünk.
Ezzel szemben a fix sárvédő az örök, mint a szegénység és annál pont 3-3 darabbal több csavar fogja, hogy kedvünk legyen naponta, hetente le- vagy felszerelni. Ez a fajta sárvédő szinte tökéletesen látja el feladatát, a kereket átölelve nem engedi a nedvesség kiszivárgását. "Tisztább, szárazabb, jobb."

mtb_vs_cross002.jpg

A levehető és a fix sárvédő


Kerékpárválasztás előtt még azt szoktam javasolni, hogy ne kapkodjuk el a vásárlást és ne csak a kereskedő véleményére hagyatkozzunk! Kérdezzünk meg minél több ismerőst, olyanokat, akik már régóta kerekeznek és lehetőleg a tapasztalataikat mondassuk el velük.
A vásárlás helyszínét - kereskedés vagy használt(piac) - a felhasználó vérmérséklete határozza meg. Sok esetben előfordul, hogy a kevesebb a végére több lesz.

A fenti sorokra kicsit más megközelítésből, egy mondatban Bence barátom is összefoglalta: olyan bringát vegyük, amelyik a legjobban tetszik!

Szólj hozzá

tech mtb cross kerékpárválasztás cross kerékpár cross bringa treking bringa treking kerékpár treking