2012. okt 11.

Tartósteszten az Endura MT500 kesztyű

írta: bringasandras
Tartósteszten az Endura MT500 kesztyű


A kesztyű az egyik legalapvetőbb védelmi funkciót ellátó kelléke a kerékpározásnak a sisak és a szemüveg mellett. Eséseknél sokszor a tenyerünkkel tompítjuk a földre érkezést, ekkor is jó, ha nem a bőrünk az első réteg, ami kopik. Emellett a kesztyű jobb kormányfogást biztosít a kerékpáros számára, és ha kis mértékben is, de elnyeli a kormány felől érkező rezgéseket.
Egy jó kesztyűnél a különböző anyagok megfelelő kombinációja biztosítja az izzadság elvezetését is, így melegben az izzadt tenyér nem csúszkál a markolaton, a hidegben pedig megvédi ujjainkat a kihűléstől és elkerülhetjük, hogy azok elgémberedjenek.

A rövid vagy hosszú ujjú kesztyű választása csak szokás kérdése, attól függően, hogy kinek mi a fontos. A rövid ujjú kesztyűben szabadon használhatók az ujjhegyek – ki tudjuk piszkálni a bogarakat a szemünkből vagy a sonkafalatot a fogaink közül, tapogathatjuk elektromos kütyüinket és talán jobb a párolgása is a kéznek.
A hosszú ujjú kesztyű az ujjaknak is védelmet biztosít a menet közben csapódó ágak ellen és a fékkart is biztosabban tudjuk húzni. További előnye, hogy esés után is tiszta marad az ujjunk és nyáron is egyenletesen fehér marad az egész kézfejünk.
Na de vizsgáljuk meg közelebbről miről ismerszik meg egy jó kesztyű, mire figyeljünk a választáskor. Az Endura MT500 kesztyűje az Endura MTB kollekciójának egyik csúcsmodellje, melyet nagyjából július közepén kaptam a mancsomra. Azóta mikor bringázni megyek, ezt használom. Edzésre, versenyre, munkába menet – mindenhova. Egy kiváló minőségű és strapabíró kesztyűről beszélhetek, amit bátran merek ajánlani másnak is.
Az Endura márka valószínűleg még csak azoknak mond valamit, akik a kerékpáros ruházatban naprakészek és figyelemmel kísérik a hazai piaci kínálat alakulását. Aki nem tudná, néhány éve az angol Endura ruhák már hazánkban is elérhetők. Aki a menő, színes, parádés színű cuccokat keresi, azoknak most szomorkodni kell, mivel az Endura nem az a márka. Szolíd külső, magas technikai színvonal jellemzi, amit meg kell fizetnünk.
Az Endura MT500 kesztyű igényesen kidolgozott, szabása követi a kéz anatómiáját. Kitűnően illeszkedik a kézfejre, amikor a kormányra fogunk, akkor sem gyűrődik össze. Tenyér része puha műbőrből, felső része 4 irányban sztreccs, jól szellőző anyagból készült. A varrások szépek, szolidak, jó elhelyezésüknek köszönhetően nem nyomják a bőrünket, a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken a kesztyűt dupla varrások erősítik. A tenyér részen nincs a kerékpáros kesztyűkre jellemző párnázás mely ugyan puhább fogást eredményez, de tenyerünket eltartja a markolattól és a biztos fogás kárára válik.
Kezünkön a mutató és hüvelyk ujj közötti vékony bőrhártya a legérzékenyebb pont, ahol a kesztyűn rosszul elhelyezett varrások kellemetlen fájdalmakat tudnak előidézni, az Endura ide okosan egy kis párnás betétet tervezett. A mutató és középső ujjak végén csúszásgátló nyomatok segítik a fékkar biztosabb fogását. A kézfejen több vaskosabb gumidarab is található, ami egyrészt dísz, másrészt védi kezünket és kesztyűnket is a becsapódó ágaktól. Markoláskor sem feszül meg kezünkön a kesztyű, mert az ujj részen a felső anyag szétnyílik az ujjak behajlításakor. Ezek a kis rések egyébként a kesztytű fel- és levételében is segítségünkre vannak.
A csukló részről se feledkezzünk meg, ahol az MT500 esetében egy méretes Velcro ® tépőzárat találunk. Az Endura talán kicsit túlzásba esett a tépőzárat illetően, kabát viselésekor a mandzsettájával találkozva zavaró lehet ez a méret, ugyanakkor tökéletesen rögzít és a Velcro védjegynek köszönhetően sose kopik el. A jó anyagválasztást a gyakorlat igazolja, nem érzem az izzadságot, a lehető legmelegebb időben sem volt a kellemetlen “vizes” érzés a kezemen. Ami engem zavar, hogy egyedül a hüvelykujjal lehet orrot törölni bringázás közben.
Ha jót akartok magatoknak az Endura MT500-hoz hasonló kesztyűt kerestek a boltokban!
A kesztyű megtekinthető a hazai forgalmazó honlapján IDE KATTINTVA.
Szólj hozzá

teszt kesztyű tartósteszt endura hosszú ujjas kesztyű rövid ujjas kesztyű MT500