2014. júl 04.

Hamupipőke a bálban - tanácsok cipővásárláshoz

írta: Kuntár Bence
Hamupipőke a bálban - tanácsok cipővásárláshoz

Kik ezek a kerékpárosok kopogós cipővel? Talán ez is összefügg a láb szőrtelenítésével? Vagy mi lehet a célja a speciálisan bringázáshoz készítettet lábbeliknek? Ha érdekelnek a részletek, ebben a bejegyzésben megtalálod a válaszokat.

 sidi_high_heel_shoes.jpg

Alapvetően három típust kell elkülönítenünk, a felhasználási feltételektől függően. A különböző változatok eltérő pedálokkal használhatóak. Nyilván nem véletlen alakult ez így az évek során, mindegyik típus olyan paramétereket helyez előtérbe, amik a bringázás során épp előnyösebbek.

Assos-LoungePantofel-Slippe.jpg

Ha csak a városban bringázunk, ügyeinket intézzük, családdal megyünk kirándulgatni kerékpárral, összességében egyáltalán nem foglalkozunk azzal, hogy mennyire hatékony a hajtás, teljesen megfelelő egy pár taposópedál. Ezt bármilyen cipővel tudjuk használni, nincsenek megkötések, bár érdemes valamilyen sportcipőt választanunk ebben az esetben is. A sérülések elkerülése végett egy tanácsot ajánlott megfogadni, mégpedig a papucsok mellőzését. Lehet, hogy divatos a tanga papucs nyáron, de egy törött sarok vagy zúzódott lábfej nem biztos, hogy megéri a menőzést.

patebury-leather-bicycle-pedal-straps.jpg

Akik nem akarnak kerékpáros cipőre áldozni, de maguk szintjén komolyan veszik a kerekezést általában klipsz szíjjal rögzítik lábukat a pedálhoz. Az ősidőkben még a profik is használták, de ha gyakran le kell szállni, vagy valamilyen szinten versenyeken is akar indulni az illető érdemes beruházni patentpedálba és kifejezetten bringázáshoz tervezett cipőbe.

chrome_mtb.jpg

Vannak kifejezetten túrázáshoz, vagy kevésbé kompetitív használathoz tervezett SPD cipők is, melyeknek közös tulajdonságuk, hogy a talpukra egy patentet (stoplit) kell szerelni, amit a pedál speciálisan kialakított dokkoló részébe kell bekattintani. Ezzel a hajtáshatékonyság sokat javul (a klipsz használatának is ez az előnye), hiszen nem csak a hajtás toló-, hanem húzó fázisában is hatékony munkát végeznek izmaink. A túra, vagy sport MTB cipők talpa általában műanyag, nem végletekig merev, és gazdagon tartalmaz mintázatot, amivel könnyen sétálgathatunk is. Ezek inkább a kényelmet helyezik előtérbe, míg a versenyzésre készülő társaiknál már megjelennek az egzotikus anyagok (karbon, titán), hiszen a merevség és a minél kisebb tömeg kapnak főszerepet. A talp mellett nem szabad elfeledkezni a felsőrész kialakításának fontosságáról.

Giro_EMPIREMTB.jpg

A túracipők általában hagyományos fűzős darabok, a kedvezőbb árú MTB modellek legtöbbször három tépőzárral rögzítik a lábfejet, míg a kompetitív célokra szánt cipellők már gyakran különböző csatokat és tekerőket tartalmaznak, hogy minél jobban fogják a lábat. A felsőrész anyaga is változó, lehet vízálló vagy pont az ellenkezője, könnyen szellőző hálós. Márkákból és típusokból szerencsére hazánkban is rengeteg a választék, akár csajos modellekből is. Vásárlás előtt mindenképp érdemes felpróbálni a kiszemelt darabot. Tapasztalatból tudom, hogy nekem például több gyártó cipőjéből is eggyel nagyobb méret kell, mint az utcai lábbelim esetében.

pozzato-custom-shoes-sidi-ergo.jpg

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejteni a kifejezetten országúti kerékpározáshoz készült cipőkről is. Ezek más patentpedál kialakítással kompatibilisek, nagyobb a dokkolófelület, és többségében kisebb a holtjáték a pedál és a cipő között. Ezen lábbelik talpán pár apró koptatón kívül csak a stopli kap helyet, így a gyaloglás különösen kellemetlen bennük, a kopogás elkerülhetetlen. Előnyeik a nagyobb merevség és a könnyebb súly. MTB használatra csak kompromisszumokkal és átalakítással használhatóak, illetve a talp mintázatának hiánya miatt élettartamuk is csökken. Egy igazi országútis viszont érzékeny a cipőkérdésre, alap a fehér szín és ajánlott az olasz márka. Vékony gumis bringán az MTB pedált és cipőt néhányan szentségtörésnek veszik.

Ezzel azonban kár törődni, olyan lábbelit kell választani, ami a saját kritériumainknak megfelel. A személyre szabottságot különböző egyedi talpbetétekkel tehetjük teljessé, bár több gyártó is speciális, anatómikus betétekkel látja el alapból a bringás cipőit. Azt, hogy ezek közül kinek mi válik be, csak a próba tudja igazolni. 

 

Szólj hozzá